Nekaj zanimivosti o numulitinah iz Vipolž 2 v Brdih - Pavlovec, Rajko (Geologija, 2004)
Ljudsko poimenovanje nekaterih flišnih kamnin, kot so sovdan, sovdanovec in podobno, ne izhaja iz besede sovd, to je novčič, latinsko nummulus. Numulitin,podobnih kovancem, po južnozahodni Sloveniji ni povsod toliko, da bijih ljudje poznali. Med numulitinami iz Vipolž v Brdih se odpira vprašanje nekaterih vmesnih oblik ali novih vrst, predvsem med Assilina marinellii marinellii in Ass. praespira ter Nummulites praelorioli in N. boussaci. Nahajališče Vipolže 2 je zgornjecuisijsko, morda blizu meje cuisij - lutecij.
Keywords: eocen; foraminifere; fosili; Goriška Brda; Gorizia Hills; paleontologija; paleontology; Slovenia; Slovenija; terciar