Knjižnica Univerze Canterbury (Christchurch, Nova zelandija) - Jevnikar-Zajc, Mojca (Knjižnica, 2002)
Uspešno izvajanje študijskih in raziskovalnih programov posamezne visokošolske ustanove je odvisno od kvalitete njenih podpornih servisov, med katere spada tudi knjižnica. Zgleden primer takšnega servisa je knjižnica Univerze Canterbury v Novi Zelandiji, ki z upoštevanjem mednarodnih standardov uresničuje svoje poslanstvo in zastavljene cilje. Primerno urejeni prostori, dobra organizacija dela in strokovno usposobljeno osebje ji omogočajo uspešno delovanje, pri katerem veliko skrb posveča izobraževanju uporabnikov in razvoju informacijske tehnologije. Njena dejavnost je usmerjena v približevanje informacij uporabniku, kar dosega z dobrim obveščanjem oz. komuniciranjem z uporabniki, z usposabljanjem slednjih za aktivno uporabo knjižnice in njenih storitev, nudenjem referenčne in informacijske pomoči ter omogočanjem različnih dostopov do informacijskih virov in knjižničnih storitev, s poudarkom na dostopnosti preko lokalnega in svetovnega omrežja. Velik del široke ponudbe knjižničnih storitev lahko opravijo uporabniki sami, pogosto kar preko omrežja - npr. iskanje, naročanje in pregledovanje gradiva, uporaba elektronskih virov, izpisovanje informacij preko tiskalnikov, učenje o in za uporabo knjižničnih virov in storitev, fotokopiranje tiskanega gradiva. Knjižnica ne deluje zgolj znotraj kampusa, ampak je pomemben informacijski center mestnega okoliša Christchurch in regije Canterbury ter sledi trendom globalizacije na področju nabave, dostopnosti in izmenjave informacij.
Keywords: visokošolske knjižnice; univerzitetne knjižnice; organizacijski modeli; uporabniki; Univerza Canterbury; Nova Zelandija