Triangle-based horizontal geodetic datum transformations in Bosnia and Herzegovina - Krdžalić, Dževad (Geodetski vestnik, 2023)
V članku je opisan postopek transformacije med starim in novim horizontalnim geodetskim datumom v Bosni in Hercegovini. Uporabljeni sta bili dve metodi, ki temeljita na – nepravilni in pravilni – trikotniški mreži. Za razvoj modelov transformacije sta bila uporabljena dva nabora točk, en za razvoj modelov (približno 1200 točk) in drug za testiranje (približno 850 točk). Pred razvojem so bile vse točke preizkušene na prisotnost odstopanj, ta so označena v podatkovni bazi točk. Rezultati kažejo, da je mogoče z uporabljenima metodama modelirati velik del izkrivljanj v stari trikotniški mreži. Največje standardne deviacije položaja z najboljšim modelom znašajo 4,5 in 6,4 centimetra za dva nabora točk, največje razlike v položaju pa so 30 in 40 centimetrov za dva nabora točk. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, ki so tudi predstavljene v članku. Pokazano je, da so število, prostorska porazdelitev in kakovost vhodnih podatkov ključnega pomena za razvoj visoko natančnih modelov transformacije. Kot pomemben prispevek tega dela so bila prepoznana nekatera problematična področja z nepravilnimi izkrivljanji. Na koncu je podanih nekaj priporočil za izboljšanje razvitih modelov
Keywords: geodetic datum; geodetski datum; irregular distortions; izstopajoče točke; modeli transformacije; nepravilne distorzije; odstopanja položaja; outliers; položajne razlike; positional discrepancies; prostorska distribucija; spatial distribution; transformation models; triangulacija; triangulation