Maribor in vojaška infrastruktura od sredine 19. stoletja do konca prve svetovne vojne - Kladnik, Tomaž (Annales. Series historia et sociologia, 2019)
Avtor na podlagi proučevanja arhivskih virov in literature obravnava urbanistični razvoj mesta Maribor z vidika izgradnje in razvoja vojaške infrastrukture, njen vpliv na razvoj mesta ter na gospodarsko in vsakodnevno življenje na slovenskem ozemlju do konca prve svetovne vojne. Z izgradnjo Južne železnice in njenim prihodom v mesto leta 1846 je Maribor s svojo lego v središču sodobnih cesarskih prometnih poti ob izjemnih možnosti gospodarskega in prometnega razvoja pridobil tudi pomembno vojaško-strateško vlogo. Kmalu je imel največjo vojaško infrastrukturo v tem delu Avstro-Ogrske. Prva svetovna vojna je mesto, s tem ko je postalo sedež poveljstva jugozahodne fronte, postavila v samo središče vojaško-političnih dogajanj.
Keywords: Austria- Hungary; Austria-Ungheria; Avstro-Ogrska; economic development; gospodarski razvoj; infrastruttura militae; Maribor; military infrastructure; military life; Slovenian territory; slovensko ozemlje; sviluppo economico; territorio sloveno; vita militare; vojaška infrastruktura; vojaško življenje