The vaper's perspective - Rotar-Pavlič, Danica (Zdravstveno varstvo, 2024)
Izhodišča: Uporaba e-cigaret se v zadnjih letih hitro širi. Razlogi, zakaj se ljudje v Sloveniji odločajo za uporabo elektronskih cigaret, do danes niso bili raziskani. Ta raziskava preučuje odnos uporabnikov e-cigaret do njihovih zdravstvenih tveganj. Cilji: Namen raziskave je bil preveriti stališče uporabnikov do e-cigaret in njihovo razumevanje vpliva na zdravje ljudi. Metode: Kvalitativna študija je sestavljena iz 15 pol-kvalitativnih intervjujev. Med 1. decembrom 2019 in 30. aprilom 2020 je bilo s pol-strukturiranimi intervjuji anketiranih 15 aktivnih ali nekdanjih kadilcev tobaka in/ ali uporabnikov e-cigaret. Podatki so bili analizirani s kvalitativno vsebinsko analizo. Uporabljena induktivna analiza je bila sestavljena iz kodiranja, ustvarjanja kategorij in abstrakcije; to je oblikovanje splošnega opisa raziskovalne teme z ustvarjanjem kategorij. Rezultati: Podatki kažejo, da anketiranci nimajo enotnega mnenja glede uporabe in škodljivosti e-cigaret. Strinjajo se, da so e-cigarete manj škodljive od navadnih cigaret, vendar ne verjamejo, da popolnoma odpravijo škodljive učinke za ljudi, ki redno kadijo. Rezultati tudi kažejo, da je vejping značilen za mlade, ki uporabljajo e-cigarete kot pomemben element svoje subkulture. Zaključek: Uporaba e-cigaret je v Sloveniji še vedno predmet javne razprave, saj prednosti in škodljivosti uporabe e-cigaret še niso dobro poznane. Potrebne so nacionalne smernice za zmanjšanje škodljivih učinkov e-cigaret.
Keywords: alternative; e-cigarete; e-cigarets; kvalitativne študije; less harmful; manj škodljivo; qualitative studies; Slovenia; Slovenija; vaping; vejpanje