Balkanization of Caucasus: case study of Georgia - Prebilič, Vladimir (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
BALKANIZACIJA NA KAVKAZU: PRIMER GRUZIJE. Čeprav je izraz balkanizacija v mednarodnih odnosih in diplomatskih krogih dobro znan, so nekatere značilnosti tega pojava kljub temu vredne poglobljene analize in debate. Članek dokazuje, da je fenomen balkanizacije prisoten na različnih koncih sveta. Secesija, notranji in meddržavni konflikti na etnični in verski osnovi,močan pritisk na civilno prebivalstvo, ki se odraža v vojnih zločinih, genocidu in etničnem čiščenju, ekonomski propad dežele in skrajno nizka raven demokracije - vse to je spremljalo razpad Socialistične Federativne Republike Jugoslavije. Tako se je izraz balkanizacija dokončno ustalil. Analiza dogodkov v Sovjetski zvezi in na južnem Kavkazu kaže določene podobnosti z dogajanjem na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Članek ponuja drugačen pogled na balkanizacijo, ki bo strokovnjakom omogočil zanesljivejše napovedovanje mednarodnih odnosov na območju južnega Kavkaza.
Keywords: Sovjetska zveza; Georgia; Gruzija; geopolitika; balkanizacija; etnični konflikti; mednarodni odnosi; narodnostno vprašanje