Epipactis × schmalhausenii K. Richt. (Orchidaceae), a newly identified hybrid in Slovenian flora - Trnkoczy, Amadej (Folia biologica et geologica, 2025)
Morfološko opisujemo devet primerkov orhidej iz rodu Epipactis Zinn, ki smo jih prepoznali kot križance Epipactis × schmalhausenii K. Richt. (Epipactis atrorubens (Hoffm. ex Bernh.) Besser × Epipactis helleborine (L .) Cra nt z). Križanec je v Sloveniji podrobno opisan prvič. Rastline smo obravnavali z metodo indeksa hibridnosti (HI) na osnovi šestih do desetih morfoloških lastnosti povzetih po literaturi. V analizo smo dodali dve novi lastnosti, vezani na proporce medene ustne cvetov. Obe sta izkazali veliko diskriminatorno moč med obema staršema. Določevali smo jih iz digitalnih fotografij cvetov. Klasično definicijo HI smo preoblikovali tako, da rezultat ni več odvisen od števila opazovanih lastnosti in omogoča primerjavo križancev, ki so bili določeni na osnovi različnega števila opazovanih lastnosti. Privzete opise tipičnih lastnosti staršev smo primerjali z opisi v šestih standardnih literaturnih virih za družino Orchidaceae. Očitnih nasprotij nismo opazili, vendar so opisi nekaterih lastnosti nekoliko neenotni, kar verjetno kaže na njihovo veliko variabilnost. Kratka analiza morebitnih geografskih, rastiščnih in časovnih preprek za križanje je pokazala, da jih v Sloveniji ni. Križanec je v Sloveniji zato verjetno relativno pogost in je bil le zaradi velike fenotipske raznolikosti do zdaj bržkone spregledan.
Keywords: epipactis hybrid; hybrid index; indeks križanja; kukavičevke križanci; močvirnice križanci; orchidaceae hybrid; plants; rastline; Slovenia; Slovenija