Kogeneracija v sodobnih sistemih za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo - Donjerković, Petar (Strojniški vestnik, 2000)
Sodobni razvoj majhnih kogeneracijskih obratov v zahodnih deželah kaže, da energija in okolju prijazna rešitev nista samo zaželjeni, ampak tudi gospodarni. Kogeneracijske izvedbe velikih, srednjih in celo dandanes majhnih ogrevalnih, prezračevalnih in klimatiziranih obratih (OPK-HVAC), postajajo običaj v modernih sistemih. Prispevek se ukvarja z osnovami kogeneracijskih OPK sistemov, z upoštevanjem batnih strojev v kombinaciji s prenosniki toplote in absorpcijskimi hladilnimi napravami. Opisan sistem je analiziran z vidika osnovne energijske, ekologijske in gospodarstvene povezanosti. Predstavljena je tudi pred kratkim popularna mikro kogeneracija za majhen OPK sistem.
Keywords: kogeneracija; sistemi HVAC; gospodarjenje energetsko; analize sistemov; kogeneracijski sistemi; klimatizacija