Analiza nekaterih tem iz modernega italijanskega zgodovinopisja - Troha, Nevenka (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
Izhodišče za članek je knjiga Alessandra Portellija Ukaz je bil že izvršen – Rim, Ardeatinske jame, spomin, ki bo v prevodu Nevenke Troha izšla pri Založbi ZRC SAZU. Avtorica v njem analizira nekaj tem, s katerimi se ukvarjata moderno italijansko zgodovinopisje in tudi Portellijeva knjiga. To so: videnje vojn, ki jih je fašistična Italija vodila med letoma 1935 in 1943; vdaja Italije septembra 1943, nemška okupacija Rima in tamkajšnje odporništvo s posebnim poudarkom na atentatu, izvedenem 23. marca 1943 na kolono nemških policistov v Rimu, v katerem je bilo ubitih 33 policistov; represalije nemških okupacijskih sil, zlasti pokol 335 oseb dan po tem napadu v Ardeatinskih jamah v Rimu; dogajanje po pokolu, vključno z odzivi nanj; vprašanje krivde, zlasti odziva tistih, ki so krivdo z nacistov prenesli na partizane; struktura žrtev; problem pokopa žrtev in žalovanja tistih, ki so ostali; spominske slovesnosti; sodni epilogi in odnos do akterjev odporniškega gibanja v povojni Italiji.
Keywords: Ardeatine Caves; Ardeatinske jame; commemorations; GAP (Patriotic Action Group); GAP (Skupine domoljubne akcije); nacistična okupacija Rima; Nazi occupation of Rome; procesi proti italijanskim partizanom; procesi proti nacistom; represalije; spominske slovesnosti; trials against Italian partisans; trials against the Nazis