Problem kontaktne toplotne upornosti pri določevanju stacionarne enoosne toplotne prevodnosti prečno orientiranega lesnega tkiva - Bučar, Bojan (Les (Ljubljana), 2005)
V članku je prikazana analiza vpliva kontaktne toplotne upornosti na toplotno prevodnost slojevitega nevezanega masivnega lesnega kompozita izdelanega iz javorjevega lesa (Acer pseudoplatanus). Uporabljena je bila stacionarna eksperimentalna metoda z možnostjo zvezne nastavitve temperaturne razlike neodvisno od preizkušanca. Med eksperimentom je prišlo v seriji predhodno paralelno uravnovešenih preizkušancev do pojava občutnega vlažnostnega gradienta, kar je izključno posledica Soret-ovega efekta. Neposrednega vpliva nastalega vlažnostnega gradienta na toplotno prevodnost slojevitega kompozita nismo analizirali. Prikazani in pojasnjeni so rezultati opravljenih analiz. Hipoteza o signifikantnem vplivu kontaktne toplotne upornosti se je izkazala za pravilno.
Keywords: prenos toplote; toplotna prevodnost; les