Eslovenia y la Guerra Fría cultural - Šabec, Maja (Ars et humanitas, 2021)
Julija 1965 je bil na Bledu 33. Kongres Mednarodnega PEN, prvi organiziran v kateri od socialističnih držav. Politični in simbolni pomen tega dogodka je bil izjemno velik, saj je združil avtorje z vsega sveta, iz vzhodnih in zahodnih držav. Miguel Ángel Asturias in Pablo Neruda sta bila dva od najuglednejših udeležencev, prvi tudi v vlogi kandidata za predsednika Mednarodnega PEN. Prispevek se osredotoča na pomen udeležbe teh dveh latinskoameriških avtorjev v specifičnem politično-kulturnem kontekstu 60. let, v katerem je bil kongres zasnovan in izpeljan: druga etapa kulturne hladne vojne, mednarodni položaj Jugoslavije kot neuvrščene države in razmere v Latinski Ameriki. Namen raziskave je dokazati, da Kongres Mednarodnega PEN ni imel zgolj kulturne in intelektualne dimenzije, temveč tudi politično, posebno glede vloge in interesa Cie pri organizaciji srečanja.
Keywords: 1965; Asturias, Miguel Ángel; CIA; kongresi; kulturna hladna vojna; latinskoameriški avtorji; Neruda, Pablo; PEN; politika; Slovenija