The association of technoference and parent-adolescent conflict about smartphone use with the well-being of adolescents - Kotrla Topić, Marina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2025)
Tehnoferenco običajno opredelimo kot prekinitev interakcij v živo zaradi uporabe mobilnega telefona. Namen te študije je bil preučiti povezavo med tehnoferenco v interakcijah med starši in mladostniki zaradi uporabe pametnih telefonov staršev, konfliktom med starši in mladostniki glede uporabe pametnih telefonov mladostnikov ter blagostanjem mladostnikov. Vzorec je zajemal 282 otrok (60 % deklet), starih od 10 do 15 let, in enega od njihovih staršev. Mladostniki so ocenili svoje zadovoljstvo z življenjem ter pozitivno in negativno čustvovanje, starši pa so ocenili tehnoferenco v interakcijah med njimi in mladostniki na podlagi novo razvite lestvice. Mladostniki in starši so poročali o konfliktih glede mladostnikove uporabe pametnega telefona s pomočjo novo razvite lestvice. Rezultati kažejo, da je višja tehnoferenca povezana z ocenami staršev o pogostejših konfliktih med njimi in mladostniki v zvezi s časom mladostnikove uporabe pametnega telefona. Ocene mladostnikov o pogostejših konfliktih med njimi in starši glede časa uporabe pametnih telefonov in vsebine, ki jo mladostniki spremljajo, ne pa tudi ocene tehnoference, so povezane z nižjim zadovoljstvom mladostnikov z življenjem in bolj negativnim čustvovanjem. Ugotovitve kažejo na pomen tehnoference za konflikte v interakcijah med starši in mladostniki ter teh konfliktov za blagostanje mladostnikov.
Keywords: adolescent development; blagostanje; družinski konflikti; family conflict; konflikti med starši in mladostniki; life satisfaction; negative emotions; negativna čustva; odnosi med starši in otroki; parent child relations; parent-adolescent conflict; positive and negative affect; pozitivna in negativna čustva; razvoj mladostnika; smartphone use; technoference; tehnoferenca; uporaba pametnih telefonov; well-being; zadovoljstvo z življenjem