Pregled nekaterih historičnih sistemov organizacije znanja in klasifikacije - Svoljšak, Sonja (Knjižnica, 2005)
V prispevku so predstavljene nekatere najpomembnejše zgodovinske prelomnice na področju organizacije in sistematizacije zahodnoevropske znanosti in vednosti, ki ima korenine v grški in krščanski filozofiji. Podani so primeri nekaterih začetnih in zgodnejših poskusov unifikacije sistemov organizacije znanja. Predstavljeni so tudi specifični sistemi urejanja in klasificiranja znanstvenih disciplin v posameznih samostanskih knjižnicah nekaterih najprominentnejših katoliških redov v srednjeveški in novoveški Evropi.
Keywords: samostanske knjižnice; samostanski redovi; sistematizacija; klasifikacija; Middle Ages; srednji vek; zgodovinski pregledi