Constructing transnational identities - Terian, Andrei (Primerjalna književnost, 2013)
Članek obravnava več transnacionalnih primerjalnih literarnih zgodovin in kritično ocenjuje produktivnost "prostorskega obrata v literarnem zgodovinopisju". Priznava učinkovitost tega obrata pri dekonstrukciji ozkega nacionalnega merila in teleološkega modela, obenem pa opozarja na tveganje, da bo programsko osredotočanje na (prostorsko) diskontinuiteto navsezadnje ogrozilo koherentnost zgodovinske vednosti.
Keywords: history of literature; literarna zgodovina; nacionalna literarna veda; kulturna identiteta; prostorski obrat; diskontinuiteta; determinizem; literarne študije