Tipi slovenskega romana v dvajsetletju 1866-1885 - Barbarič, Štefan (Slavistična revija, 1977)
Slovenski roman v dvajsetletju 1866 -1885, tj. od prvega predstavnika zvrsti (Jurčič, Deseti brat) do prvega značilnega romana z družbenopolitično tematiko (Kersnik, Agitator). Tipološka analiza zvrsti glede na stilsko formacijo (2. del) kaže, da je bil slovenski roman v obravnavanem obdobju tako v morfološkem kot v antropološkem pogledu nenavadno raznovrsten in širokopotezen ter je dosegel na naglo viden vzpon.
Keywords: 19. st.; postromantika; romantični realizem; slovenski realizem; slovenski roman; tipološki vidik