Vpliv rudarjenja in metalurške dejavnosti na kemično sestavo tal in podstrešnega prahu v Mežiški dolini - Šajn, Robert (Geologija, 2002)
Na osnovi primerjave vsebnosti kemičnih prvin v tleh in v podstrešnem prahu sta na območju Mežiške doline izločeni dve naravni geokemični združbi. Prva izvira i preperevanja predvasem metamorfnih kamnin (Al-Ba-Ce-Co-K-La-Li-Na-Nb-Rb-Sc-Th-Ti-V), druga (Ca-Mg), pa predstavlja območja izdanjanja karbonatnih kamnin. Ugotovljeni sta tudi dve antropogeno povzročeni združbi: porazdelitev, ki je nastala zaradi pridobivanja svinca in cinka (Ag-As-Cd-Cu-Hg-Mo-Pb-S-Sb-Sn-Zn) ter porazdelitev na katero je vplivalaželezarska dejavnost (Co-Cr-Cu-Fe-Mn-Mo-Ni-W). Na osnovi primerjave s tlemi so določeni tudi nivoji kritične onesnaženosti podstrešnega prahu s težkimi kovinami.
Keywords: bivalno okolje; cink; geokemija; kemična sestava; Mežiška dolina; onesnaženost tal; onesnaževanje; prah; rudniki; svinec; težke kovine; tla