Drei rätselhafte Ortsnamen der weluner Landes - Witczak, Krzysztof Tomasz (Slavistična revija, 2017)
Večina zgodovinarjev in jezikoslovcev se strinja, da so se tako imenovane obrtne četrti, imenovane po poklicni dejavnosti naseljencev (vselej gre za kako storitev ali obrt, npr. Kobylniki 'konjarji', Kuchary 'kuharji', Szewce 'čevljarji', Woźniki 'vozniki', Zduny 'lončarji', Złotniki 'zlatarji'), pojavile že v srednjem veku v zgodnjem obdobju fevdalne Poljske države (10-12. st. po Kr.). Na področju starega Rudskega gospostva (kasneje Wieluńska dežela) se do sredine 16. st. omenja enajst obrtnih četrti. Pričujoča študija obravnava dva zagonetna toponima, Czastary in Dzietrzniki. Poklicno dejavnost naseljencev (sega na področje storitev) je moč natančno opredeliti: Czastary (orig. *Castary 'cestarji', lat. stratifices) in Dzietrzniki (orig. *Dzierżniki 'platnarji', lat. linifices). Nobenega razloga ni, da bi sprejeli Nobisovo hipotezo (2013), po kateri toponim izgubljene vasi Rekinczi označuje dejavnost oziroma poklic.
Keywords: krajevna imena; onomastics; onomastika; poklici; poljščina