Prostorski in ekološkoestetski koncept vrtov - Čeh Steger, Jožica (Slavistična revija, 2015)
Prispevek najprej predstavi Foucaultovo dvojno pojmovanje heterotopije in Böhmejevo razumevanje atmosfere v okviru ekološke estetike narave, nato se osredini na heterotopije vrtov v Tavčarjevih črticah in noveletah ter jih opazuje tudi z ekokritiškega vidika. V čustveno, mestoma impresionistično ubesedenih vrtovih, ki referirajo tudi na stvarne lokacije, je prepoznavna matrica locusa amoenus. Zapisujejo se kot drugi prostori, največkrat v vlogi romantične heterotopije, kar pomeni, da od referenčnih družbenih prostorov 19. stoletja niso povsem izolirani, ampak vzpostavljajo z njimi relacijska razmerja, jih zrcalijo in spodkopavajo.
Keywords: athmosphere; Böhme, Gernot, 1937-; Foucault, Michel, 1926-1984; gardens; heterotopia; heterotopija; illusory spaces; iluzija; kratka proza; Mirage; novelette; poetic realism; poetični realizem; short story; Slovene literature; slovenska književnost; Tavčar, Ivan, 1851-1923; vrtovi