Legitimacy - Antolić, Andreja (Teorija in praksa, 2024)
Članek poskuša raziskati pomen, ki ga imajo politični miti za legitimnost in politiko. V ta namen proučujemo politični mit v skladu s sodobno teorijo, ki razume politične mite kot sestavni del vseh političnih skupnosti, ki ni lasten samo avtoritarnim in totalitarnim režimom. Vsaka politična skupnost ima svoje zgodbe/pripovedi, ki jih sprejema večina prebivalstva in tvorijo osnovo legitimnosti politične ureditve, pa naj gre za demokratično ali nedemokratično politično ureditev. V sklepnem delu skuša članek z analizo političnih govorov Franja Tuđmana raziskati, katere naracije v času njegovega vladanja so imele takšno legitimacijsko moč.
Keywords: analiza političnega govora; Legitimnost (politične vede); political myth; political speech analysis; politics; politični mit; politika; Tuđman, Franjo