Inhibition of biliverdin reductase diminished the protective activity of bilirubin and biliverdin against oxidative stress-induced injury in human vascular endothelium - Sharma, Kuldeepak (Acta chimica slovenica, 2024)
Endotelijska disfunkcija je pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, njeno stanje pa dodatno poslabša oksidativni stres. Biliverdin (BV) in bilirubin (BR) sta močna antioksidanta, ki ščitita endotelijske celice, pri čemer encim biliverdin reduktaza (BVR) pretvarja BV v BR za vzdrževanje redoks ravnovesja. Naša raziskava je preučevala vlogo BVR pri posredovanju teh zaščitnih učinkov v normoksičnih pogojih in pogojih hipoksije-reoksigenacije. Farmakološka inhibicija BVR je zmanjšala zaščitne učinke BV in BR, kar se kaže v zmanjšani viabilnosti celic, znotrajcelični antioksidativni sposobnosti in nižjih ravneh znotrajceličnega bilirubina. Aktivacija ERK1/2 je zmanjšala zaščitno funkcijo BVR, medtem ko jo je njena inhibicija povečala. Poleg tega je zaviranje interakcije med BVR in ERK dodatno vplivalo na delovanje BV in BR, kar kaže, da bi lahko vezavna mesta interakcije BVR-ERK1/2 predstavljala potencialne terapevtske tarče za zdravljenje endotelijske disfunkcije, povzročene z oksidativnim stresom.
Keywords: antioksidant; antioxidant; bilirubin; biliverdin; biliverdin reductase; biliverdin reduktaza; človeški endotelij; Endotelij; human endothelium; Kemija; Oksidativni stres; oxidative stress; Učitelji