O deformacijski odpornosti jekel po uporabi v visokotlačnem parnem kotlu - Vodopivec, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Analizirana je mikrostruktura in določena je odpornost jekel X2OCrMoV121 in 10CrMo910 proti lezenju pri statični obremenitvi in pri temperaturi 580°C. Preizkušanci so bili izdelani iz cevi, ki so bile izrezane iz visokotlačnega parnega kotla po eksploataciji več 10 000 ur. Odpornost proti lezenju je mnogo manjša pri jeklu s plamenske kot z dimne strani iste cevi. Vzrok je višja temperatura med obratovanjem kotla, zaradi katere se je močno sprenila porazdelitev znotraj martenzitnih zrn. Na osnovi mikrostrukture in trdote je mogoče samo približno oceniti stopnjo zmanjšanja lastnosti jekla zaradi eksploatacije v parnem kotlu. Najbolj se obnese natezni preizkus pri konstantni obremenitvi in temperaturi obratovanja kotla.
Keywords: jekla; molibden; krom; vanadij; mikrostruktura; mehanske lastnosti; deformacije; toplotna obdelava