Priložnosti na področju trajnostnega razvoja gastrointestinalnih endoskopij - Sprogar, Živa (Obzornik zdravstvene nege, 2026)
Uvod: Trajnostni razvoj in prizadevanje za zmanjšanje ogljičnega odtisa v vseh fazah procesa gastrointestinalnih endoskopij sta vplivala na pojav koncepta »zelene endoskopije«. Namen raziskave je preučiti trajnostne strategije v gastrointestinalni endoskopiji in njihovo učinkovitost pri zmanjševanju okoljskega vpliva brez ogrožanja kakovosti zdravstvene obravnave. Metode: Izveden je bil sistematični pregled znanstvene literature. Iskanje je potekalo v podatkovnih bazah PubMed in ScienceDirect, prek platform ClinicalKey in Wiley Online Library ter spletnega iskalnika Google Scholar. Iskali smo po ključnih besedah v angleščini: green endoscopy, carbon footprint; environmental impact; v slovenščini: zelena endoskopija, ogljični odtis, okoljski vpliv. Vključeni so bili članki, objavljeni med letoma 2018 in 2023, dostopni v slovenskem ali angleškem jeziku in s celotnim besedilom. Podatki so bili obdelani s tematsko kvalitativno analizo. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih 15 virov. Oblikovanih je bilo pet vsebinskih kategorij: varovanje okolja, oprema in pripomočki, opolnomočenje pacientov, opolnomočenje zaposlenih ter varnost pacientov. Zmanjšanje okoljskega bremena je izvedljivo, vendar le ob sistemskem in večdimenzionalnem pristopu, ki presega zgolj tehnične prilagoditve. Klinična učinkovitost ob tem ni ogrožena, kadar so trajnostni ukrepi implementirani skladno z veljavnimi smernicami in standardi varnosti. Diskusija in zaključek: Kvalitativna tematska analiza je pokazala, da mora predvsem vodstvo zdravstvenih organizacij in posameznih endoskopskih enot sprejeti hitre in učinkovite ukrepe s ciljem zmanjševanja onesnaženja okolja in sledenja načrtu trajnostnega razvoja. Ob upoštevanju strokovnih smernic je mogoče zmanjševati okoljski odtis ob ohranjanju kakovosti zdravstvene obravnave. Potrebne so nadaljnje empirične raziskave za natančnejšo kvantifikacijo ogljičnega odtisa v posameznih fazah endoskopskega procesa
Keywords: carbon footprint; environmental impact; green endoscopy; ogljični odtis; okoljski vpliv; zelena endoskopija