Doktrina nujne zmogljivosti in pravice intelektualne lastnine kot nujna zmogljivost - Dacar, Rok (Podjetje in delo, 2023)
Avtor v prispevku osvetljuje pogoje, pod katerimi je mogoče uporabiti doktrino nujne zmogljivosti v konkurenčnem pravu Evropske unije. Čeprav je bila doktrina nujne zmogljivosti v preteklosti široko obravnavana v sodni praksi Sodišča Evropske unije, se niso razvili enotni kriteriji za njeno uporabo, ki se razlikujejo glede na naravo posamezne nujne zmogljivosti. Pogoji, pod katerimi je doktrino nujne zmogljivosti mogoče uporabiti, če domnevno nujno zmogljivost predstavlja materializirana zmogljivost ali storitev, so sorazmerno jasni. Drugače pa je v primerih, v katerih jo predstavlja pravica intelektualne lastnine. Za presojo narave pravic intelektualne lastnine kot nujne zmogljivosti sta se namreč razvili dve skupini pogojev, ki se med sabo v bistvenem razlikujeta, kar podjetja postavlja v položaj pravne negotovosti. Prispevek utemelji, kateri pogoji so v takšnih položajih verjetno splošno uporabni, ter poudari potrebo po sodni razjasnitvi zadevnega vprašanja.
Keywords: doktrina nujne zmogljivosti; Evropska unija; intelektualna lastnina; konkurenčno pravo; nujna zmogljivost; podjetja