Literatura y trabajo - Gallego Cuinas, Ana (Verba hispanica, 2024)
Namen tega besedila je analizirati uveljavljajoči se lik v literaturi v španskem jeziku, neodvisnega pisatelja založnika, na primeru argentinskega avantgardnega pisatelja in neodvisnega založnika Damiána Tabarovskega. Delo je razdeljeno na dva sklopa, ki poskušata ponuditi celovit pogled na kompleksno situacijo, ki vključuje pisanje in založništvo. Prvi sklop kritično preučuje odnos med literaturo in delom ter med drugim problematizira sociologijo literarnega dejanja Bernarda Lahira z uvedbo pojmov, kot sta »priznanje« in »valorizacija«. V drugem delu na primeru Damiána Tabarovskega in založbe Mardulce Editora avtorja razmišljata o estetiki in politiki estetike Tabarovskega na eni strani in Mardulcejevi uredniški poetiki na drugi ter skušata prikazati, kako je argentinski pisatelj založnik posegel v literarno kulturo svojega časa.
Keywords: argentinska književnost; avantgarda; avant-garde; literature and work; Meruane, Lina; pisatelj založnik; sociologija literature; sociology of literature; Tabarovsky, Damián; writer-editor