Improving budget transparency to achieve effective and sustainable governance - Stanimirović, Tatjana (Central European Public Administration Review, 2022)
Namen: Koncept trajnostnega razvoja predvideva vključevanje državljanov v proračunski proces. Pandemija covida-19 in njene posledice so pomen udeležbe državljanov še dodatno potrdile, zato je namen prispevka oceniti stopnjo zanimanja za proračunska vprašanja in razloge za stagnacijo na področju transparentnosti proračunskega procesa v Sloveniji, ki jo Sloveniji pripisuje raziskava Open Budget Index (OBI). Zasnova/Metodologija/Pristop: Študija temelji na kombinaciji namiznega raziskovanja in ankete, izvedene med zaposlenimi, ki se v organizacijah javnega sektorja neposredno ali posredno ukvarjajo z vprašanji javnih financ. Statistična analiza temelji na 251 v celoti izpolnjenih anketah. Ugotovitve: Rezultati potrjujejo pomanjkanje politične volje kot glavno oviro za stagnacijo na področju transparentnosti proračunskega procesa v zadnjih letih. Večje kot je med anketiranci zanimanje za transparentnost proračuna, večja je verjetnost, da politično voljo prepoznajo kot pomembno oviro. Akademski prispevek k znanstvenem področju: Ugotovitve članka prispevajo k izločitvi in morebitnemu nadaljnjemu razvoju dejavnikov, ki vplivajo na transparentnost državnega proračuna. Izvirnost: Članek je pionirski poskus proučevanja transparentnosti državnega proračuna v Sloveniji, rezultati pa so primerljivi z drugimi državami EU.
Keywords: accountability; barriers; budget; odgovornost; ovire; proračun; transparency; trasparentnost