Digitalni vodni tisk - Maver, Jasna (Knjižnica, 2000)
Velika količina multimedijskih vsebin, ki so na voljo na svetovnem spletu poraja vprašanja njihove zaščite. Digitalni vodni tisk je tehnika, ki služi pri zaščiti intelektualne lastnine, preverjanju verodostojnosti in celovitosti multimedijskih vsebin ali ima vlogo dodatnega skritega ali vidnega označevanja vsebine. Posledica raznolikosti uporabe so številne tehnike digitalnega vodnega tiska, ki jih razvrščamo na osnovi različnih lastnosti. Najpogostejša je delitev na viden ali neviden vodni tisk in robusten ali krhek vodni tisk. Za razliko od vidnega vodnega tiska, kjer vstavimo vidni vzorec ali sliko v original, nevidni vodni tisk ne spremeni vizualnega izgleda slike. Nevidni vodni tisk je namenjen zaščiti avtorskih pravic, medtem ko se krhek vodni tisk uporablja za preverjanje verodostojnosti in celovitosti multimedijskih vsebin. Digitalni vodni tisk ima smisel le, če ga lahko v primeru zlorabe multimedijske vsebine izločimo. V nekaterih primerih izločimo vodni tisk v njegovi originalni obliki, v drugih primerih izvedemo le potrditev prisotnosti določenega vodnega tiska. Digitalne knjižnice, preko katerih bodo kulturne institucije ponujale multimedijske vsebine, bodo morale vključevati širok spekter storitev, ki bodo zagotavljale zaščito intelektualne lastnine. Digitalni vodni tisk bo tu lahko odigral pomembno vlogo.
Keywords: digitalni vodni tisk; avtorsko pravo; multimedijski sistemi; digitalni nosilci informacij