In vitro modeli za preučevanje metabolizma učinkovin v jetrih - Trdan Lušin, Tina (Farmacevtski vestnik, 2011)
V prispevku so sistematično predstavljeni eksperimentalni modeli za preučevanje jetrnega metabolizma učinkovin in vitro. Opisani so naslednji modeli po rastoči stopnji kompleksnosti: rekombinantni encimi, mikrosomi, citosol, S9 frakcija, izolirani hepatociti, celične linije, jetrne rezine in perfundirana jetra. Predstavljene so njihove prednosti, slabosti in omejitve ter področja uporabe.
Keywords: eksperimentalni modeli; in vitro modeli; metabolizem; subcelične frakcije; zdravilne učinkovine