Pravno varstvo glede trajnosti - Trstenjak, Verica (Podjetje in delo, 2024)
Trajnost zahteva ustrezne pravne akte in učinkovito pravno varstvo. Članek obravnava možnosti postopkov v primeru kršitev okolja in podnebja, posebej v povezavi s človekovimi pravicami. Postopki so tako pred nacionalnimi sodišči kot tudi pred Sodiščem EU. Na slednjem so možni različni postopki, tako glede razlage prava EU po 267. členu Pogodbe o delovanju EU kot tudi tožbe Evropske komisije proti državam članicam ali tožbe držav članic proti EU. Med postopki pred Sodiščem EU so omenjene zadeva glede pogojev za uveljavljanje odgovornosti zaradi poslabšanja zraka, C-61/21, JP, ter zadeve v povezavi z jedrsko energijo in prenosi direktiv. Omenjen je tudi primer uspešnega postopka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, in sicer v odmevni zadevi KlimaSeniorinnen.
Keywords: climate action; climate change; Court of Justice of the European Union; človekove pravice; European Court of Human Rights; Evropsko sodišče za človekove pravice; fundamental rights; human rights; jedrska energija; KlimaSeniorinnen; nuclear energy; podnebne tožbe; Sodišče EU; sustainability; temeljne pravice; trajnost