Preplet delovnega z migracijskim pravom in pravom socialne varnosti - Kogej, Katarina (Delavci in delodajalci, 2026)
Prispevek obravnava zaposlovanje delavcev iz Bosne in Hercegovine (BiH) v Sloveniji, pri čemer preuči tako migracijske kot tudi delovnopravne in socialnopravne vidike. Pri tem poleg nacionalnega prava upošteva tudi pravo Evropske unije in relevantne bilateralne pogodbe. Po pregledu pravnih podlag za zaposlitev in bivanje državljanov BiH v Sloveniji, se prispevek osredotoči predvsem na Bilateralni sporazum o zaposlovanju in izpostavi problematičnost povezave dovoljenja za delo in bivanje z delovnim razmerjem z vidika položaja delavcev migrantov. V poglavju o socialnopravnih pravicah prispevek obravnava dostop delavcev do socialne varnosti ter vlogo Bilateralnega sporazuma o socialnem zavarovanju pri zagotavljanju enake obravnave.
Keywords: access to social security; BBHSZ; BBHZD; Bilateral Agreement on the Employment of BiH Nationals in Slovenia; Bilateralna pogodba o zaposlovanju državljanov BiH v Sloveniji; delovnopravni položaj delavcev migrantov; Direktiva o enotnem dovoljenju; dostop do socialne varnosti; employment of workers from BiH; enaka obravnava; equal treatment; labour law status of migrant workers; Prenovljena direktiva o enotnem dovoljenju; Recast Single Permit Directive; Single Permit Directive; social security status of migrant workers; socialnopravni položaj delavcev migrantov; zaposlovanje delavcev iz BiH