Physical activity regulates the intestinal microbiota composition - Jurdana, Mihaela (Annales kinesiologiae (Koper), 2019)
Črevesna mikrobiota je bakterijska združba v črevesju. Zagotavlja hranila, meta-bolite in vpliva na imunski sistem. Nedavne študije na živalih in ljudeh nakazujejo, da redna telesna aktivnost povečuje prisotnost koristnih bakterijskih vrst, ki so del čreve-sne mikrobiote in na ta način izboljšuje zdravstveno stanje gostitelja. Upad raznolikosti črevesnih bakterij vodi v sistemske posledice, ki povzročajo gastrointestinalne, fiziolo-ške in psihološke težave. Pregledni članek opisuje komunikacijsko pot, os mikrobiota--črevesje-možgani ter druge možne mehanizme, s katerimi telesna aktivnost povzroča spremembe v sestavi mikrobiote. Poleg tega ponuja najnovejše dokaze o koristni vlogi telesne aktivnosti, kar lahko vpliva na zdravje in različne bolezenske procese. Rezultati raziskav na tem področju so vse bolj v središču pozornosti znanstvenikov.
Keywords: črevesna mikrobiota; gastro intestinal tract; gibanje; gut microbiota; health; physical activities; prebavni trakt; telesna aktivnost; zdravje