Grafična simbolizacija primarnih emocij - Kovačev, Asja Nina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1993)
Raziskava ugotavlja značilnosti grafične simbolizacije emocij. Subjekti so morali z avtosugestijo podoživeti štiri glavne emocije, ter jih abstraktno narisati s flumastri s pomočjo barve, črte in pike. Ugotovili smo, da je simbolizacija emocij konceptualno pogojena in in njihovo doživljanje nima odločilnega pomena. Kljub zaporednemu risanju emocij ni prišlo do interferenc med njimi. Hipotezo neodvisnosti uporabe različnih likovnih elementov od emocij smo testirali s Chi2-testom. Barve pomebneje diferencirajo med različnimi emocijami. Za vsako od štirih temeljnih emocij smo identificirali temeljne značilnosti njene simbolizacije. Na risbah obstaja precej podobnosti v uporabi likovnih elementov, strukturalnih značilnosti celote in shematskem prikazu dane emocije.
Keywords: psihologija; psychology; čustva