Strength of pressure vessels with ellipsoidal heads - Baličević, Pavo (Strojniški vestnik, 2008)
Predlagana je metoda za analizo napetosti v valjastih tlačnih posodah z elipsoidnim pokrovom na osnovi teorije osno-simetričnih lupin. Izhodišče so bile aproksimativne rešitve sistema diferencialnih enačb, iz katerih so bili pridobljeni matematični izrazi za določanje notranjih sil, momentov in pomikov v stenah posod. Končni uporabni izrazi so bili pridobljeni z združitvijo teorije membran in momentov ter z nastavitvijo in resevanjem enačb robnih pogojev. Diagrami, ki prikazujejo porazdelitev notranjih sil in momentov, so v brezrazsežni obliki, ki omogoča njihovo uporabo ne glede na izmere in obremenitve. Ti izrazi so bili uporabljeni za razvoj metod za preizkušanje trdnosti tlačnih posod z elipsoidnim pokrovom v fazi konstrukcije. Prikazana je uporaba metode na izbranem numeričnem primeru, za namene izračunavanja pa je bil razvit poseben računalniski program.
Keywords: tlačne posode; napetosti; trdonost