Continuous bioprocessing for recombinant protein production in Bacillus subtilis - Ivanovski, Andrej (Acta biologica slovenica, 2025)
Po Gramu pozitivno bakterijo Bacillus subtilis že dolgo uporabljamo v industrijski proizvodnji proteinov. K temu prispevajo njena dobra raziskana genetska zasnova, možnost doseganja visoke biomase med fermentacijo in učinkovito izločanje proteinov. Zaradi naraščajočega svetovnega povpraševanja po rekombinantnih proteinih v različnih sektorjih, se povečuje tudi potreba po učinkovitejših in trajnostnih metodah proizvodnje proteinov. V članku predstavljamo potencial kontinuirnega bioprocesništva pri proizvodnji rekombinantnih proteinov z uporabo B. subtilis. Ponujamo pregled obstoječih tehnologij in njihovega potenciala za vključitev v integrirani koncept učinkovitejše bioproizvodnje rekombinantnih proteinov. Čeprav se prispevek primarno posveča transgenim bakterijam B. subtilis, so rešitve kontinuirne fermentacije in izolacije/čiščenja proteinov enake za endogene in heterologne (tj. rekombinantne) proteine.
Keywords: Bacillus subtilis; continuous bioprocessing; downstream processing; kontinuirno bioprocesiranje; pripravljalni procesi; proizvodnja rekombinantnih proteinov; recombinant protein production; Rekombinantni proteini; upstream processing; zaključni postopki