Factors affecting mental health among police officers in the state of Kedah Malaysia - Kamaruddin, Saslina (Medicine, law & society, 2025)
Duševno zdravje pripadnikov organov pregona postaja vse večja skrb, kar odpira vprašanja o institucionalni odgovornosti in pravni zaščiti na delovnem mestu. Ta študija raziskuje dejavnike, ki vplivajo na duševno zdravje članov Kraljevske malezijske policije (RMP) na IPK Kedah, s poudarkom na pravnih in organizacijskih implikacijah. Raziskava si prizadeva prepoznati ključne stresorje ter preveriti, ali sta starost in delovno mesto povezana s psihološkim blagostanjem, pri čemer uporablja kvantitativni pristop s 100 anketiranimi udeleženci, ki so izpolnili strukturirane vprašalnike. Ugotovitve razkrivajo, da je glavni dejavnik poklicni stres (povprečje = 4,821), sledijo osebni/družinski dejavniki (4,392) ter socialni dejavniki (3,895). Pearsonova korelacija je pokazala pomembne pozitivne povezave med težavami v duševnem zdravju ter starostjo (r = 0,416) in položajem (r = 0,398), pri čemer je p < 0,05. Članek poudarja nujno potrebo po krepitvi politik duševnega zdravja znotraj policijskih institucij ter zatrjuje, da sta pravna reforma in administrativni posegi bistvena za zaščito psihološkega blagostanja policistov.
Keywords: law enforcement; mental health; police; psychological; well-being; workplace