Tržaško vprašanje in Tržaška filharmonija - Sukljan, Nejc (Muzikološki zbornik, 2018)
Prispevek obravnava delovanje orkestra Tržaške filharmonije (1945-1946) v luči sočasnih političnih prizadevanj za razrešitev tržaškega vprašanja. Po poskusu razjasnitve okoliščin, ki so pripeljale do nastanka orkestra, so predstavljeni njegovo organizacijsko delovanje, njegova turneja po pomembnejših jugoslovanskih mestih in njene politične razsežnosti in slednjič njegov razpust
Keywords: 1945-1946; filharmonije; glasba in politika; glasba in propaganda; muzikologija; sociologija glasbe; Trst; Tržaška filharmonija; tržaško vprašanje