Psyche's daughter of today - Gadpaille, Michelle (ELOPE (Ljubljana), 2007)
Kanadska romanopiska Sara Jeannette Duncan (1861-1922) je v svojem findesieclovskem romanu Hči današnjega časa (1894) ustvarila novo podobo junakinje. Delo, napisano v priljubljeni obliki t.i. prekooceanskega romana, razpravlja o primerni konstrukciji ženskosti v umetnosti in javnem življenju. Junakinja Elfrida Bell izgubi položaj umetnice in postane najprej muza, potem model in nazadnje slikana podoba, kar je plod zarote umetnika-tekmeca ter sovražne umetniške scene v Londonu. Upodobljena kot Psiha se junakinja poda na pot iskanja in, podobno kot njena mitološka "sestra", doživi polom. Priredba mita o Psihi osvetli vlogo pisateljice Duncan v spektru spolnih ideologij fin de siecla.
Keywords: Duncan, Sara Jeannette; Duncan, Sara Jeannette: A daughter of today; kanadska književnost; kanadska proza