Načini preprečevanja raztapljanja neravnotežnih trdnih faz v večfaznih mešanicah s talino - Lojen, Gorazd (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Razvili smo model postopka izdelave kovinskih kompozitov s sintezo delno staljenih mešanic, ki združuje dobro omočljivost utrjevalne faze z dokaj širokimi možnostmi izbire njenega deleža v kompozitu. Po tem postopku izdelana kompozitna večfazna, delno staljena mešanica je sestavljena iz dveh ali več primarnih trdnih faz in taline. Faze v takšni mešanici so v splošnem termodinamsko nekompatibilne. Trdne faze so, preden se mešanica popolnoma strdi, nagnjene k hitremu raztapljanju. Ker so primarne trdne faze bistveni del mikrostrukture kompozita, je preprečevanje njihovega raztapljanja ključnega pomena za uspešno izdelavo kompozita. Model predvideva več načinov: -kinetično preprečevanje raztapljanja, -kemijsko zaščito nestabilnih trdnih faz in -termodidnamsko stabilizacijo kompozitne delno staljene mešanice. Izbira načina preprečevanja raztapljanja primaarnih trdnih faz pri izdelavi kompozita s sintezo delno staljenih mešanic je odvisna od željene kemijske sestave in mikrostrukture kompozita ter od predvidenih postopkov nadaljnje predelave.
Keywords: kompoziti; aluminij; Aluminij Mostar; aluminum; silicij; baker; večfazni sistemi