Oblika eritrocita in njegova deformabilnost pri spremenjenih zunanjih pogojih - Smrkolj, Tomaž (Medicinski razgledi, 2000)
Med pretakanjem krvi morajo eritrociti stalno spreminjati svojo obliko, zato je njihova deformabilnost ena njihovih osnovnih lastnosti. V raziskavi smo skušali ugotoviti vlogo podmembranskega beljakovinskega ogrodja pri mehanski stabilnosti eritrocitov. Predvidevali smo, da bodo spremenjene mehanske lastnosti ogrodja vplivale na deformabilnost membrane eritrocita. Membranske lastnosti, ki pogojujejo deformabilnost eritrocitov, smo zasledovali z opazovanjem spremembe oblike, ki jo eritrociti zavzamejo ob spreminjanju zunanjih pogojev. Za spreminjanje oblike eritrocitov smo uporabili natrijev salicilat, ki spremeni bikonkavni disk, to je fiziološka oblika eritrocita, v ehinocit-kroglo s številnimi membranskimi izrastki. Nato smo utrdili podmembransko beljakovinsko ogrodje z diamidom in ponovno opazovali spremembo oblike ob dodatku natrijevega salicilata. Rezultati so pokazali, da diamid zmanjša deformabilnost eritrocitove membrane. Zmanjšanje je odvisno od koncentracije diamida. Deformabilnost membrane je določena z mehanskimi lastnostmi podmembranskega beljakovinskega ogrodja. Zmanjšanje deformabilnostije posledica utrditve ogrodja.
Keywords: eritrociti; Erythrocytes; oblika; Drug effects; deformabilnost; Erythrocyte deformability; Band 3 protein; Erythrocyte membrane; Sodium salicylate; Diamide