Pravni vidiki možnih sprememb pokojninskega zavarovanja - Papež, Marijan (Delavci in delodajalci, 2012)
V kratki zgodovini svojega obstoja se je Slovenija že trikrat lotila reforme sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, dvakrat uspešno, tretjič neuspešno. Pokojninsko in invalidsko zavarovanje je tudi po zadnji reformi še vedno obvezno za vse, ki z delom ustvarjajo dohodek in svojo materialno eksistenco in temelji na vzajemnosti in solidarnosti ter medgeneracijskem sporazumu. Pravočasno prilagajanje obstoječega sistema je pomembno za zagotavljanje dolgoročne stabilnosti sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
Keywords: invalidsko zavarovanje; pokojninsko zavarovanje; pravna ureditev; socialna varnost; solidarnost; spremembe