Kosovel in hibridnost modernizma - Juvan, Marko (Primerjalna književnost, 2005)
Zaradi anomalij v distribuciji in recepciji pesniskih tekstov Srečka Kosovela so se o njem oblikovale kontradiktorne predstave (da je zapozneli dedič slovenske moderne, ekspresionistieni vizionar ali radikalni avantgardist), literarna zgodovina pa se je soočila s problemom, kako periodizirati njegov heterogeni opus. V Kosovelovih poetikah (impresionistično-simbolistični, ekspresionistični, proletkultovski, avantgardistični in modernistični) se sicer očitno spreminja model pesniške komunikacije: gre za preseganje estetske avtonomije in odpiranje pesniskega teksta za govorice, sporočila, tekste, teme in podobe sodobnega sveta. Toda Kosovel si je svojo pesniško identiteto do konca življenja vzpostavljal prav v hibridni koprezenci raznorodnih poetik, ki se je ne da vkleniti v tradicionalno literarnozgodovinsko naracijo o razvoju in prelomih. V tem vidim ne samo značilno mladostniško iskanje "svojega izraza", temveč pomemben simptom modernizma - modernistično večjezičnost, relativizem, ambivalenco, prezentizem in perspektivizem. Hibridnost stilov in poetik je ena izmed razpoznavnih potez umetnosti modernizma, pojavlja se tudi znotraj opusov posameznih avtorjev.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; slovenska poezija; literarna recepcija; modernizem; avantgarda; hibridnost; literarne študije