Extending binary collocations - Gabrovšek, Dušan (ELOPE (Ljubljana), 2014)
Prispevek se osredotoča na razširjene pomenske enote na splošno in zlasti razširjene kolokacije. Ukvarja se z naravo in vrstami tovrstnih enot, ki so izredno raznolike in kompleksne, in sicer v luči t.i. principa besedne zveze Johna Sinclairja. V nekaterih primerih so razširjene enote celo pogostejše kot ustrezne osnovne dvočlenske enote. Zadnje poglavje postavlja osnove za obravnavo razširjenih kolokacij v slovarjih; slovarji bi vsekakor morali vključevati tovrstne enote, predvsem za potrebe uvezovanja, navajali pa naj bi jih dosledno kot primere rabe. Vendar pa večina slovarjev vključuje zelo malo takšnih %ohlapnih% enot; razlog za to je verjetno dolga tradicija, ki med primere rabe v slovarjih uvršča predvsem prototipične (dvočlenske) kolokacije in cele stavke.
Keywords: razširjena pomenska enota; razširjene kolokacije; splošni dvojezični slovarji; splošni enojezični slovarji; vzorci