Hrasti - Quercus spp. - Jurc, Dušan (Gozdarski vestnik, 2006)
Prikazane so najpogostejše bolezni listov hrastov v Sloveniji. Najpomembnejša je hrastova pepelovka (Microsphaera alphitoides), ki predvsem prizadene dob ingraden. Podrobno sta opisana anamorf in teleomorf glive, simptomi bolezni ter ekološki dejavniki, ki vplivajo na razvoj bolezni. Predstavljene so možnosti kontrole bolezni s kemičnimi sredstvi in najnovejša dognanja v zvezi z biološko kontrolo, ki temelji na uporabi glive Ampelomyces quisqualis. Opisani sta bolezni hrastovih listov, ki jih povzročata endofitni glivi Discula quercina in Tubakia dryina, ki se splošno pojavljata v Sloveniji, vendar ne ogrožata hrastov.
Keywords: hrasti; Quercus sp.; rastlinske bolezni; listi