Kužna slika v cerkvi Sv. Primoža nad Kamnikom in ikonografija kombinirane intercesije v času okrog 1500 - Vignjević, Tomislav (Annales. Series historia et sociologia, 2022)
Namen besedila je s pomočjo ikonografske analize in primerjave prikazati povezanost in skladnost tako imenovane Kužne slike na severni steni cerkve sv. Primoža nad Kamnikom s številnimi sočasnimi upodobitvami tega motiva v umetnosti južnonemškega prostora v času okrog leta 1500, kar dokazuje tudi ta primerjalna analiza. V njej je svetoprimoška freska opredeljena kot zelo kompleksen primer ikonografskega motiva Kužne slike, ki pa je brez dvoma tesno povezan s sočasnimi upodobitvami tega motiva v južnonemškem prostoru.
Keywords: Affresco dei flagelli di Dio; dipinti parietali; early Renaissance; Kužna slika; plague image; primo Rinascimento; stensko slikarstvo; Sv. Primož nad Kaminkom; wall painting; zgodnja renesansa