Dvanajst "znakov umiranja" rastočega proizvodnega podjetja - Levy, Paul Edgar (Strojniški vestnik, 2006)
Na podlagi obsežnega dela z malimi in srednje velikimi podjetji (MSVP-SMES) v tem prispevku predstavljamo zgodnje opozorilne znake v proizvodnih MSVP, ki lahko vodijo podjetje v poslovni zaton. V obdobju enega do treh let poslovanja propade največ podjetij, veliko podjetij pa propade tudi v prvih desetih letih. Ključni dejavniki so nezmožnost inovacij, vodenja poslovnih postopkov, proizvodov in storitev. Prispevek predstavlja tipologijo znakov umiranja, ki daje osnovo za dejaven inovacijski program. Zasnova "preventivnega zdravljena" se osredotoča na inovacijo izdelkov in postopkov z navedbo primerov podjetij, ki so uporabila tovrstne preventivne ukrepe. Z upostevanjem literature in izkušenj s področja tehnologije in menedžmenta inovacij se v tem prispevku osredotočamo na specifične metode inovacije, ki lahko malim in srednje velikim podjetjem omogoči uspeh. Vpeljali bomo tudi zasnove zavarovanja pred upadom na področju inovacije pri MSVP.
Keywords: corporation; podjetje; razvoj podjetja; propad podjetja; management; menedžment