Branje pri fantih na Šolskem centru Novo mesto - Jožef-Beg, Jožica (Šolska knjižnica, 2012)
V prispevku so obravnavane bralne navade fantov na Šolskem centru v Novem mestu. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšne so njihove bralne navade. Rezultati so pokazali, da fantje pri leposlovju radi posegajo po kriminalnem žanru, vendar so na prvem mestu pustolovske zgodbe. Pod pričakovanji berejo poučne vsebine. Največkrat so jim pri izbiri za prostočasno branje v pomoč priporočila prijateljev, čeprav prebrane knjige niso ravno pogosta tema pogovorov med fanti. Analiza vprašalnikov je potrdila tudi opažanja iz vsakdanje prakse, da fantje v srednji šoli berejo predvsem knjige, ki so za domače branje. Pridobljeni rezultati so za šolsko knjižnico dobrodošli, saj se lahko koristno uporabljajo pri dopolnjevanju knjižnične zbirke.
Keywords: bralna pismenost; bralne navade; branje; fantje; mladostniki; raziskave; srednje šole; srednješolci; šolske knjižnice