Status fotografij kot knjižničnega gradiva in njihova katalogizacija v perspektivi slovenskih priročnikov, pravilnikov in standardov - Kerec, Branka (Knjižnica, 2004)
Prispevek prinaša pregled slovenskih priročnikov, pravilnikov in standardov, ki se ali so se uporabljali pri strokovni obdelavi knjižničnega gradiva. Raziskovanje je usmerjeno v njihov odnos do fotografskega gradiva oz. v njihov ožji del, na fotografije. Preverja se status fotografij v prvem slovenskem priročniku Knjižnice in knjižničarsko delo, prvem slovenskem pravilniku Abecednem imenskem katalogu in v njegovi drugi izdaji, ter v Pravilniku i priručniku za izradbu abecednih kataloga (PPIAK). Katalogizacija fotografij je zajeta tudi v Mednarodnem standardu za opis neknjižnega gradiva (ISBD(NBM)) in PREKAT-u. Večja pozornost v prispevku je namenjena Pravilom za katalogizacijo v grafičnih zbirkah, ki so rezultat dela strokovne komisije pri Društvu bibliotekarjev. Kljub njihovi sorazmerni starosti nastanka so nekatera pravila še danes praktična in uporabna. Avtorica skozi priročnike preverja, kako podrobno in natančno vsi zgoraj našteti prinašajo pravila za katalogizacijo fotografij.
Keywords: neknjižno gradivo; fotografsko gradivo; fotografije; posebne zbirke; katalogizacija; pravilniki; standardi