Procesi funkcijske preobrazbe v starih mestnih središčih - Rebernik, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
V prispevku je predstavljeno proučevanje funkcijske preobrazbe starih mestnih sre-dišč na primeru Kranja, Kamnika in Škofj e Loke. Raziskava temelji na analizi spre-memb v rabi tal med različnimi izbranimi časovnimi obdobji. Rabo tal smo ugotavljali s pomočjo terenskega kartiranja in na osnovi različnih virov ter literature. S pomočjo anketiranja lastnikov in najemnikov poslovnih prostorov smo proučevali vrednotenje pogojev za poslovanje v starih mestnih središčih. Na ta način so bili identifi cirani različni procesi funkcijske preobrazbe.
Keywords: functional transformation; geografija naselij; herbalism; historical city centre; Kamnik; Kranj; mesta; settlement geography; Slovenia; Slovenija; staro mestno središče; Škofja Loka