Rastlinski pripravki pri infekcijah urogenitalnega trakta - Kreft, Samo (Farmacevtski vestnik, 2011)
Infekcije urogenitalnega trakta lahko zdravimo z zdravilnimi rastlinami ki imajo direktno protibakterijsko delovanje (vednozeleni gornik), z rastlinami, ki preprečujejo vezavo bakterij na sluznico (ameriška brusnica) ter z diuretično delujočimi zdravilnimi rastlinami (breza, kopriva). Zaradi pomankljivih kliničnih študij Evropska agencija za zdravila ni potrdila dobro uveljavljene uporabe nobene diuretično delujoče zdravilne rastline, potrdila je le njihovo tradicionalno uporabo. V prispevku bo predstavljeno stanje raziskav pri posameznih rastlinah.
Keywords: okužbe sečil; therapy; urogenitalne infekcije; zdravilne rastline; zdravljenje