Working from home - Salim, Emil (Bogoslovni vestnik, 2024)
V tem članku predstavljam ponovno branje benediktinske duhovnosti dela v Pravilu svetega Benedikta, pri čemer izpostavljam štiri glavne točke. Prvič, pokažem, da je benediktinska delovna etika utemeljena predvsem v zaobljubi poslušnosti, z dodatnimi utilitarističnimi premisleki. Drugič, raziskujem različne delovne funkcije v samostanu, ki je podoben domu, kar se odraža v samostanskih prostorih. Tretjič, v zvezi s pojmom časa je samostansko delo načrtovano in opravljeno v skladu s potrebami, kar zagotavlja prožnost in hkrati vzpostavlja časovni red. Nazadnje, samostansko delo je tudi skupno prizadevanje in ga morajo menihi opravljati po svojih najboljših močeh. Čeprav so menihi med potovanjem ločeni drug od drugega, še vedno menijo, da delajo skupaj. Trdim, da ti benediktinski pogledi na delo ponujajo dragocen vpogled za posameznike, ki delajo od doma (WFH) med pandemijo koronavirusa in po njej.
Keywords: Benedictine; benediktinci; delo; duhovnost; monasticism; obedience; pandemic; pandemija; poslušnost; samostan; spirituality; work