Demografske značilnosti tuzelskih Slovencev in njihova organiziranost - Tomažič, Dušan (Dve domovini, 2025)
Avtorja v prispevku obravnavata zgodovino naseljevanja Slovencev na območju Tuzelskega kantona, kamor so prvi priseljenci prišli že v času Avstro-Ogrske. Analizirata popise prebivalstva med letoma 1910 in 2013, s poudarkom na vplivu vojne v BiH na demografske spremembe. Leta 1993 je bilo zaradi humanitarnih potreb ustanovljeno Društvo Slovenska skupnost, v katerega se je vključilo 660 družin oziroma skoraj 1.700 prebivalcev. Zaradi izseljevanja pa se je leta 2013 za Slovence izreklo le še 51 oseb.
Keywords: Bosnia and Herzegovina; demografske spremembe; Društvo Slovencev; emigration; izseljevanje; Slovenci; Slovene Association; Slovenians; Tuzla Canton; Tuzlanski kanton